Hanya Yang Istimewa Buat Yang Teristimewa

" Seperti orang lain, segalanya bermula dari minat dan hobi. Suka melihat gubahan-gubahan dan jambangan-jambangan bunga yang cantik terutamanya di kedai-kedai bunga dan buku-buku. Tak kiralah bunga tiruan atau bunga-bunga segar. Saya boleh menghabiskan berjam-jam merenung bunga-bunga sambil mengkagumi kebesaran Allah Maha Pencipta. Pada saya itu terapi yang baik untuk kita bermuhasabah diri. Jiwa akan lebih tenang dan minda menjadi lebih sihat. Tak percaya cubalah!!.."

kak Nin - Gubahan Hantaran " Hanya Yang Istimewa Buat Yang Teristimewa "

Sabtu, 1 Januari 2011

Artikel Kak Nin - TIPS-TIPS BAGAIMANA ANDA BOLEH BERJIMAT DALAM MENYEDIAKAN GUBAHAN HANTARAN

Seronoknya....dia nak bertunang. Tahniah!!....kak nin ucapkan, pada mereka-mereka yang akan bergelar tunangan orang dan yang akan bergelar raja sehari. Kak Nin doakan semoga berbahagia dan berkekalan sehingga akhir hayat. Tips-tips yang kak Nin nak berikan ini sebenarnya adalah kesinambungan dari artikel kak Nin yang lepas , iaitu BIAR SEDERHANA NAMUN TETAP ISTIMEWA. Kalau belum baca , baca-bacalah dulu......yek! rugi tak baca.

“ Tak kisahlah apa pun untuk bertunang jer...buat simple-simple dah ler. Nanti untuk hantaran kahwin barulah buat cantik-cantik”.

Rasa-rasa ada tak anda berpendapat begitu?

Sebenarnya pendapat tu selalu kak Nin dengar. Kebanyakkan ‘client’ kak Nin cakap macam tu. Sebab apa yer....? Agaknya lah.....

Mungkin maksudnya untuk majlis tunang ni buat ala kadar jer lah gubahannya, tak payah cantik-cantik sangat @ murah-murah jer. Dan untuk masa hantaran kahwin nanti baru buat yang giler-giler cantik@mahal-mahal pun tak pe....betul ke macam tu.....komen sikit?

Kak Nin selalu terfikir macamana nak buat yang simple-simple untuk hantaran tunang dan yang cantik-cantik untuk hantaran kahwin. Pada kak Nin semua gubahan yang kak Nin buat sudah pasti semuanya cantik dan istimewa....cehhh! perasannn!

Sebenarnya pada pendapat kak Nin apa-apa perkara pun yang kita lakukan biarlah didahului dengan keikhlasan dan penuh kasih sayang...cam spongebob punya ayat der! . Walauapapun yang kita beri dengan ikhlas pada bakal pasangan kita pasti di hargai.

Barang hantaran pada kak Nin adalah satu hadiah atau pemberian yang amat istimewa untuk si dia. Sudah pasti bakal pasangan kita tu amat istimewa orangnya kan....jadi sewajarnyalah kita memberikan hanya yang istimewa untuk orang yang amat istimewa dalam hidup kita, setuju tak...? Oleh itu ...berilah apa saja yang anda rasa istimewa untuk orang yang anda sayangi. Tapi harus diingat jangan sampai membazir dan memberi sesuatu diluar kemampuan anda. Tak semestinya yang mahal itu istimewa yang penting IKHLAS dan jangan sesekali menunjuk-nunjuk bak kata pepatah “ Biar papa asal bergaya “.

Membebel pulak kak Nin ni, kata nak bagi tips, tapi mana tips nyer...?

Oklah ni tips-tips nye....


Tips 1 : Tentukan Berapa Kuantiti Hantaran.

Bagi mereka yang mementingkan bajet tips ini penting. Ingat kualiti adalah lebih penting dari kuantiti. Maksud kak Nin tak perlulah nak berdulang-dulang hantarannya, biar pun sikit tapi benar-benar ada makna dan berkualiti. Bergantung ikut kemampuan ( kalau sayang lebih bagi lebih..! ) Tinggal saja mana-mana yang tak berapa perlu , contohnya bunga rampai.



- MAJLIS BERTUNANG - Pihak lelaki 5 dulang berbalas 7 dulang dari pihak perempuan ( sikit jer sebab tak confirm lagi jadi ke tak kahwin )

- MAJLIS HANTAR BELANJA – Biasanya lebih sikit. Pihak lelaki bagi 7 dulang atau lebih ikut kemampuan ( banyak-banyak pun tak pa , bukan untuk orang lain... isteri/ suami anda juga...hehehe!


Tips 2 : Rangka Berapa Budget Anda.

Maksud kak Nin bajet ‘buat gubahan’ barang-barang hantaran dan bukan bajet untuk membeli barang untuk dijadikan hantaran. Bajet ini penting bila anda menggunakan khidmat penggubah hantaran ( macam kak Nin contohnya...) lainlah kalau buat sendiri lari bajet pun tak perasaan.

Tips 3 : Tetapkan Keseluruhan Barang Hantaran & Tema Hantaran

Ini penting untuk anda yang rasa-rasa nak buat gubahan hantaran tu. Plan siap-siap untuk satu barang hantaran anda contohnya,

- kain pasang nak buat apa ...,?

- Lepas tu coklat nak buat apa....?

- Buah pulak nak letak kat mana...? dan seterusnya tetapkan tema warna gubahan anda...

Rasa-rasa dah tahu nak buat macamana catat barang-barang yang diperlukan untuk merealisasikan hajat / angan-angan / cita-cita anda itu.Bajet agak-agak berapa meter reben kena beli, berapa biji bakul perlu. Kalau tak buat cam tu kak Nin gerenti bila sampai kat kedai nanti mulalah ....yang itu cantik....ini pun ok gak. Warna merah cun jugak...silver pun orait gak...sudahnya membazir...Nak buat 5 dulang jer yang dibeli macam-macam.


Tips 4 : Sewa Jer...Dulang Hantaran.

Cara ni sebenarnya amat membantu bagi yang mahu berjimat. Biasanya butik-butik pengantin @ penggubah-penggubah hantaran ( cthnya : Sentuhan Nin’s ..promosi hehh! ) ada menyediakan khidmat sewaan dulang dan harganya pun amat berpatutan. Tapi kalau anda pergi ke kedai-kedai bunga yang turut menyediakan khidmat menggubah biasanya mereka tak sewakan dulang. Nak tahu kenapa...? Rugi ler tauke-tauke tu ....tak laku la dulang-dulang dan bakul-bakul yang melambak-lambak kat kedai dia tu...hehehe ( jangan marah hah! )

Secara peribadi kak Nin rasa membazir je dulang-dulang tu , lepas majlis tak guna lah. Kalau nak guna balik pun sebiji 2 jer. Tapi ..kalau anda ramai adik-adik yang jadi pewaris untuk reuse ( guna ) kembali boleh gak..langkah berjimat tuuuu..( takutnya nanti dah tak intrend ( terkini ) lah pulak.


Tips 5 : Elak Guna Benda Yang Sama Untuk Kesemua Hantaran.

Ini selalu terjadi. Dah jadi ‘Intrend’ sekarang kononya cantik dan nampak sedondon jer. Memang cantik tapi sebenarnya ia melibatkan kos yang banyak. Perkara ini selalu terjadi kalau anda hantar gubahan kat kedai-kedai bunga Cina ( oops..sori ) Bukan kak Nin nak promote diri sendiri , tapi...pikirlah sendiri ye!...Lagi banyak benda kita beli lagi untunglah dia . Memanglah dia kata tak ada upah gubah , tapi semua tu sebenarnya dah masuk dalam harga barang-barang yang kita beli. Ok stop! Marah pulak tokei kedai tu nanti.


Tips 6 : Elak Guna Kotak-Kotak Hantaran Kalau Tak Perlu.

“ Guna kotak-kotak hantaran je lah..senang tak yah susah-susah nak gubah “

Alasan ni selalunya di gunakan untuk mereka yang nak ambil langkah mudah dan nak berjimat-jimat. Ye ker boleh jimat...? Emmm!! Ada la sikit kot.... Ye ke tak yah gubah....Cantik ke kotak-kotak tu kalau tak di hias , dengan bunga ke, riben ke , atau render ker...! Maksud kak Nin bukan tak leh guna kotak-kotak ni, contohnya ...kotak plastik transparent @ yang sewaktu dengannya. Boleh guna ! tapi hadkan untuk yang perlu je, contohnya macam kasut bolehlah letak kat dalam tu dan hiaslah kotaknya. Cara ni pun kak Nin rasa paling manis untuk gubahan kasut, lebih sopan dan nampak istimewa.

Untuk panduan,

Pernah ada satu ‘client’ kak Nin dia dah beli siap-siap 7 kotak yang cantik jugak ler ( sekali tengok cam stadium Olimpik China ala-ala ‘ sarang burung ‘ ..agaknye le ) dan berabis beratus RMXXX jugak le kat salah sebuah kedai di Nilai 3 tuh. Alasannya same le cam kat atas tu, senang tak yah gubah sumbat je dalam kotak. Balik rumah dia bubuhlah barang-barang hantaran kedalam kotak yang dia beli tu. Lepas tu barulah.. dia sedar takkan nak bagi camni jer tak yah hias. Tadi dah berabis beratus ringgit beli kotak , lepas tu baru sedar nak kena hias jugak kotak ni baru cantik. Nak buat sendiri tak reti pulak....! Baru tahu , lepas tu jumpa kak Nin. Kena tambah duit lagi nak hiaskan..tak ke membazir tu namanya! ( bukan Kak Nin nak aibkan ‘client’ , harap ianya menjadi ikhtibar kepada anda nanti )


Tips 7 : Variasikan Barang Hantaran

Cuba pelbagaikan penggunaan bekas hantaran . Tak de lah membazir nanti , bekas-bekas tu boleh digunakan lagi nanti untuk kegunaan lain. Contoh :

- Bakul untuk isi buah / kuih-muih

- Kotak kayu dsb untuk kasut

- Bekas Kaca untuk letak cincin ke!

Gunakan kreativiti untuk menggubah barang-barang seperti kain pasang , sejadah , telekung dsbnya. Cara ini banyak membantu dan jimat sebenarnya. Kalau anda faham artikel yang kak Nin tulis sebelum ini , tentu anda faham maksud kak Nin.

p/s – kalau tak tahu nak gubah camner, Sentuhan Nin’s boleh uruskan...


Tips 8 : Himpunkan 2 @ 3 Barang Hantaran Menjadi 1.

Cara ini amat membantu . Ada beberapa barang hantaran yang biasa boleh disatukan sebagai 1 gubahan . Contohnya : kasut & beg tangan , sejadah & telekung , baju pasang & kain tudung. Kan jimat tu..... Banyak barang boleh bagi untuk Si dia yang tersayang dan tak perlu dulang yang banyak. Cara ini amat menguntungkan anda sebenarnya tetapi tidak kepada penggubah-penggubah hantaran macam kak Nin...tak kisah lah tu , yang penting jangan membazir.


Gambar : Kak Nin satukan gubahan sirih , barang kemas & duit hantaran dalam 1 gubahan.


Tips 9 : Meminimumkan Penggunaan Barang-Barang Hiasan Yang Membazir.

Pembaziran sebenarnya banyak berlaku terutamanya dalam trend dalam gubahan masa kini, orang sekarang lebih suka menghias barang hantaran berbanding menggubahnya. Cuba gunakan kreativiti anda untuk menggubah barang hantaran agar menjadi HEBAT dan ISTIMEWA. Minimumkan penggunaan render-render atau manic-manik dalam gubahan anda. Sebab barang-barang itu akan terbuang nanti ( duit anda sendiri yang terbuang ) selepas majlis berlangsung. Namun tidak dinafikan penggunaan reben , render & manic-manik dapat menyerikan lagi gubahan anda namun sekali lagi harus diingat minimumkan penggunaannya.

Rasanya setakat ni jer lah dulu tips-tips yang dapat kak Nin berikan. Semoga sedikit sebanyak boleh dijadikan panduan terutamanya pada anda yang bercita-cita nak buat gubahan sendiri & mengambil langkah berjimat cermat. Maklumlah nak kahwin banyak nak guna duit tu....kalau tak de idea layarilah blog ‘ Sentuhan Nin’s – Gubahan Hantaran Perkahwinan & Pertunangan “ . semoga anda memperolehi sesuatu di situ. Tapi kalau tak reti jugak nak gubah camne jangan segan-segan hantar jer pada kak Nin. Izinkan Kak Nin membantu anda menyediakan sesuatu yang istimewa untuk si dia yang teristimewa.


p/s – Nantikan E-BOOK Kak Nin “ Panduan & Cara-Cara Membuat Gubahan Hantaran “ ..akan datang, insyaallah.

Disediakan oleh : Kak Nin , Sentuhan Nin’s

“ HANYA YANG ISTIMEWA BUAT YANG TERISTIMEWA “

2 ulasan:

Dhofwatul'aisy Delisha berkata...

tips2 yg anda brikn amat mmbantu bgi ssiapa yg brminat utk mnyediakn prkhidmatan gubahan hantaran.
Bagus ,teruskanlah usaha anda utk mmberi tips2 seperti ini.

kak nin berkata...

Insyaallah , bagi pengajaran & iktibar untuk semualah hendaknya.... Tak baik kedekutkan ilmu , mana yang baik kalau boleh kita kongsikan bersama.